De Belastingdienst heeft nog miljarden te vorderen bij belastingbetalers. De hoogste individuele belastingschuld is 150 miljoen euro, de laagste 25 eurocent.
Dit meldt het AD vrijdag (blendle)
De Belastingdienst heeft nog zo’n 20 miljard euro te goed. Van ruim 6 miljard euro is de fiscus zelf niet zeker of het bedrag tijdig dan wel ooit binnenkomt. Het AD heeft de gegevens verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.
Op 1 november van dit jaar stonden volgens het AD in totaal 6,4 miljoen burgers en bedrijven in het krijt bij de Belastingdienst. Samen zijn zij nog 19,4 miljard euro schuldig.
150 miljoen belastingschuld bij één belastingplichtige
Het hoogste bedrag dat een belastingplichtige nog moet betalen is 150 miljoen euro, het laagste bedrag is 25 cent, aldus het AD. Van alle vorderingen stamt 4,6 miljard euro uit 2011 of eerder.
De Algemene Vereniging van Belastingdeurwaarders (AVB) vreest dat steeds meer aanslagen onbetaald zullen blijven nu de Belastingdienst inkrimpt. Zo zijn er na de reorganisatie in 2020 nog maar circa 170 van de 315 belastingdeurwaarders, aldus het AD.
De fiscus zelf denkt 70 procent van het geld te kunnen innen. om de overige problematische 6 miljard euro te incasseren is bij ruim de helft daarvan gebruikt gemaakt van dwangmiddelen zoals beslaglegging of vordering van het loon. Meest problematisch is een bedrag van 1,36 miljard euro van belastingplichtigen die momenteel geen geld hebben. Nog eens 1,5 miljard euro komt waarschijnlijk sowieso niet terug.